dinsdag 28 november 2017

Bananen- en ankerlift nemen.
Skiën betekent: op skilatten een berghelling afdalen. Maar voor we kunnen afdalen, moeten we eerst boven op die helling geraken, hiervoor werden 'skiliften' ontworpen. Er bestaat een heel gamma aan skiliften zoals daar zijn de 'pannekoekenlift' (voor kleine kindjes), de 'bananenlift' (voor beginners), de 'ankerlift' (om kortere hoogten te overbruggen), de 'zetellift' (voor grotere skipistes), en 'gondels' (gesloten bakjes voor 4, 6, 8 of nog meer personen). Tijdens onze sneeuwklassen zullen wij gebruik maken van een 'bananenlift' en later ook een 'ankerlift'.
Hoe beginnen we er nu aan om zo'n bananenlift te nemen? Bekijk even onderstaand filmpje en je zal zien dat het niet echt zo moeilijk is. Let er vooral op dat je je skies steeds parralel blijft houden en dat je goed rechtop blijft staan tot je boven bent.Na enkele dagen de bananenlift te hebben gebruikt, gaan we ook de 'ankerlift' gebruiken. Zoals het woord al laat uitschijnen, heeft deze lift de vorm van een anker, zodat je eventueel met twee naast mekaar naar boven kunt (dit hoeft echter niet, in het begin zal het één per één zijn). Let er vooral op dat, bij het nemen van zowel de bananen- als de ankerlift, je latten evenwijdig staan, en dat je steeds goed rechtop blijft staan, NOOIT gaan zitten. De eerste paar keer dat je de liften gebruikt zal de skileraar je ook wel helpen.
Moest het nu gebeuren, dat je om één of andere reden onderweg het anker moet loslaten, zorg er dan voor dat je je zo snel mogelijk van de lift verwijdert, zodat de mensen die achter u naar boven komen, niet gehinderd worden. Stap naar de zijkant van de eigenlijke skipiste, blijf daar wachten tot je groep voorbij komt en de skileraar zal je dan weer terug oppikken.

Hierna volgt nu ook een filmpje hoe je de ankerlift neemt.